ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi)
ETBİS Nedir?
-
İnternetten alışveriş yapan tüketicileri korumak,
-
Daha güvenli bir alışveriş ortamı sağlamak,
-
E-ticaret firmalarının bilgilerini kayıt altına alarak internette kayıt dışılığın önüne geçmektir.
Kimler Kayıt Olmalıdır?
- Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında(Kendi e-ticaret sitesinde) faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar,
- Aracı hizmet sağlayıcılar (E-ticaret pazaryerleri),
- Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar (Ebay.com, AliExpress ve Etsy.com gibi yurtdışı e-ticaret pazaryerlerinde satış yapan işletmeler).
Kayıt Olmak Ücretli Mi?
ETBİS’e kayıt olmak ile ilgili herhangi bir ücret bulunmamaktadır. Bu işlemi herhangi bir ücret ödemeden gerçekleştirebilirsiniz.
Nasıl Kayıt Olunur?
E-ticaretle uğraşan şirketler, www.eticaret.gov.tr adresine girerek ETBİS’e kayıt olabilirler. Bu işlemi yapmak için aşağıda yer alan adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.
Kayıt Süresi Ne Kadardır?
2017 tarihinde yürürlüğe giren “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” kapsamında hizmet sağlayıcılar, faaliyetlerine başlamadan önce ETBİS’e kayıt olmalıdır. Aksi hâlde bu işletmeler idari para cezası ödemek durumunda kalabilirler. Bununla birlikte kaydın tamamlanmasından sonra girilen bilgilerde herhangi bir değişiklik olması durumunda 30 gün içinde bu değişikliklerin bildirilmesi gerekmektedir.
Kayıt Olmak İçin Gerekli Ön Gereksinimler Nelerdir?
-
Gerçek veya tüzel kişi için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası,
-
Esnaf ve sanatkârlar için ESBİS kaydı, T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası gerekmektedir.
Kayıt Aşamasında Bakanlığa Bildirilmesi Gereken Bilgiler Nelerdir?
-
Genel (Firma bilgileri, İşletme Unvanı vs.)
-
Mal ve Hizmet Türleri (Faaliyette bulunduğunuz sektör)
-
Ödeme ve Ticaret Türü (B2B veya B2C, Kabul edilen ödeme yöntemleri)
-
KEP Adresi (ETBİS’e kayıt için mutlaka bir KEP adresiniz bulunmalıdır)
-
Anlaşmalı Ödeme Aracılık / Elektronik Para Firması (Iyzico, PayTR, vb.)
-
Anlaşmalı Kargo/Lojistik Firması Bildirimi (MNG, Yurtiçi Kargo vb.)
-
Altyapı Sağlayıcı Bildirimi (Woocommerce’ı seçmelisiniz.)
-
Çalıştığınız Yurtiçi ve Yurtdışı Bankalar
-
Kişisel Bilgilerin ve Müşteri Bilgilerinin Tutulduğu Veritabanı Lokasyonu (Örneğin; Almanya/)
-
Adres Bilgileri (Ofis adresiniz, var ise depo ve üretim yerinizin adresi)
-
E-İhracat Bilgileri (Yurtdışına satış yapıyorsanız ülke bazlı işlem hacmi ve ödeme tipine göre işlem hacmi bilgileri)
- Site Doğrulama (Burada ETBİS tarafından sitenize özel oluşturulmuş karekod’un HTML kodu veriliyor. Sitenize ekledikten sonra doğrulama yapabiliyorsunuz)
Adım Adım ETBİS’e Kayıt
Öncelikle ETBİS ile işleme başlamadan önce sizlere yukarıdaki konu başlığında da belirtilen bilgilerin elinizde olduğundan emin olmalısınız. Aşağıda yer alan adımlara başlamadan önce lütfen “e-Devlet şifrenizin, MERSİS numarınızın ve KEP (Kayıtlı e-posta) adresinizin” aldığından emin olun. Eğer e-Devlet şifreniz ve KEP adresiniz yok ise bunları yetkili PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.
ADIM 1: ETBİS Sistemi’ne Giriş
ADIM 2: e-Devlet Kapısı Girişi
ADIM 3: ETBİS’e Ait Ana Ekran
“Giriş Yap” butonuna tıkladıktan sonra sizleri aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacaktır. Burada sizlerin asıl kullanacağınız ortadaki “ETBİS’e Kayıt Ol” ekranıdır. Bu kısımda en önemli nokta kimin şifresi ile sisteme giriş yapılacağıdır. Giriş, şirket sahibinin e-devlet şifresi ile yapılması gerekmektedir.
ADIM 4: ETBİS Yeni Kayıt Oluşturma
“Hizmet Sağlayıcı” olarak tanımlı işletmeler, kendi web sitesinden ürün satan e-ticaret siteleridir.
Sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Site Ekle” butonuna tıklayınız.
Ardından site adresinizi girerek, işletmenize yönelik soruları yanıtlayınız. Bu sorulara verdiğiniz yanıtlara göre ETBİS sistemi sizin kullanıcı türünüzü algılamaktadır ve bir sonraki asıl bilgi girişinin yapılacağı adımları buna göre şekillendirmektedir. Son olarak telefon numarası ve e-posta adreslerinizi de girdiğinizde bu adımı tamamlamış olacaksınız. Bu aşama tamamlandığında “Site ve/veya Mobil Uygulama” kaydınız açılmış olur ve bilgi girişi ile ilgili kısıma geçebilirsiniz.
Bu adımda karşılaşacağınız sorular şu şekilde olacaktır. Her cevabınızdan sonra “Sonraki” butonuna tıklayarak bir sonraki soruya geçiniz. Soruların kenarında yer alan “mavi ünlem” işaretinden yararlanarak sorularınızı cevaplandırabilirsiniz.
Soru 1: Elektronik ticaret ortamında mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini istiyor musunuz?

Soru 2: Kayıt etmek istediğiniz site/uygulama işletmenize mi ait?
Soru 3: Sitenizde/uygulamanızda kendi mal ve hizmetlerinizi mi satıyorsunuz?
Soru 4: Bu sitede/uygulamada başkalarının mal ve hizmet satmalarına aracılık ediyor musunuz?
Tüm soruları yanıtladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Lütfen bu sekmeyi “Onaylıyorum” butonuna tıklayarak tamamlayınız. Eğer bu adıma geldiğinizde girdiğiniz bilgiler ile ilgili bir şüpheniz varsa “Önceki” butonuna tıklayarak bilgilerinizi tekrar girebilirsiniz.
Sizler bu adımı onayladıktan sonra karşınıza sitenizi ve/veya uygulamanızı gireceğiniz adım gelecektir. Burada da ilgili adımları doldurarak “Sonraki” butonuna tıklayınız.
En son kısımda karşınıza telefon numaranız ve iletişim bilgileriniz ile ilgili adım çıkacaktır. Burada da gerekli bilgileri doldurarak “Kaydet” butonuna tıklayınız. Artık gerekli işlemler için hazırsınız.
Logo ve Açıklama Girişi
Bu kısımda “Kayıtlı Siteleri Görüntüle” sekmesine tıklayarak; gerekli bilgilerinizi görebilir veya yapmak istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Site Kutusunun sol alt köşesinde bulunan kalem simgesine tıklayarak firma logonuzu yükleyebilir, siteniz ile ilgili kısa açıklama ekleyebilirsiniz.
Kayıt Maddelerinin Girilmesi
Bu alanda yapacağınız bir diğer seçim de en altta yer alan “İşletme, e-ticaretin yanında geleneksel ticaret kollarında faaliyet gösteriyor mu?” sorusu ile ilgilidir. Şayet bu tür bir faaliyetiniz var ise benzer ürün kategorisi seçimini bu kez de geleneksel ticaret kanalların için de tanımlamanız gerekmektedir.
2) Ticaret Türü ve Ödeme Yöntemleri
Bu alan genel olarak ikiye bölümden oluşmaktadır. Alanın sol tarafında ödeme yöntemleri bulunurken; sağ tarafında şirketinizin türünü seçebileceğiniz alan bulunmaktadır. Bu adımda sitenizde satış yaparken kullanacağınız ödeme yöntemlerini ve şirketinizin ticari türünü seçmeniz gerekmektedir. Bu kısımda B2B (işletmeden işletmeye), B2C (İşletmeden son kullanıcıya) gibi ticaret türlerini ve kabul ettiğiniz ödeme yöntemlerini (Kredi Kartı, Banka Havalesi, Kapıda Ödeme vb.) belirtmeniz gerekmektedir.
3) KEP Adresi Girişinin Yapılması
KEP (Kayıtlı e-posta), e-posta yazışmalarına resmi kimlik kazandıran bir uygulamadır. Yasal tebligatların gönderileceği KEP adresiniz bu adımda girilmektedir. Eğer ki bu adıma geldiğinizde hala bir KEP adresini bulunmuyor ise; lütfen http://pttkep.gov.tr/ adresinden online başvuru ile KEP adresinizi alınız. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, e-ticaret sitenizin iletişim sayfasında KEP adresinizin bulunması gerektiğidir.
4) Ödeme ve Elektronik Para

5) Kargo ve Logistic
E-ticaret faaliyetlerinizi sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için kargo ve lojistik firmalarıyla anlaşmanız sizin yararınıza olacaktır. Çalıştığınız anlaşmalı kargo ve lojistik firmalarını bu adımda seçebilirsiniz. ETBİS kaydının bu adımında anlaşmanızın bulunduğu firmaları sistemde yer alan listeden seçebilirsiniz. Bir önceki adımda da olduğu gibi anlaşmalı firmanın size verdiği üye işyeri numarasını ilgili firmanın yanındaki alana yazmanız gerekmektedir. Eğer ki anlaşmalı olduğunuz firma listede yok ise sistem üzerinden bu firmanın eklenmesine yönelik talep oluşturabilirsiniz.
6) E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıların Seçimi
E-ticarete adım atmak isteyen birçok şirket, bu altyapıyı sağlayacak firmalardan hizmet almaktadır. Sizlerde bu adımda e-ticaret siteniz ile ilgili hizmet sağlayıcınızı (E-ticaret paketi satın aldığınız veya yaptırdığınız firmayı) bu listeden seçmeniz gerekmektedir. Müşterilerimiz bu adımda A Sound Fiction seçeneğini işaretleyebilirler. Eğer farklı bir firmadan hizmet alıyorsanız ve bu firma listede yer almıyorsa “Ticaret Bakanlığı Çağrı Merkezine” ulaşabilir, ilgili firmanın eklenmesini talep edebilirsiniz.
7) Bankalar
8) Veritabanları

9) Adres Bilgilerinin Girilmesi
Bu adımda şirketinizin adres bilgilerinizi girilmektedir. Bu kısımda sayfada depo, üretim yeri ve merkez ofis olmak üzere üç farklı adres birimi bulunmaktadır. Merkez Ofisiniz haricinde deponuz ve üretim yerini var ise; bu bilgileri “Ekle” butonlarına basarak girebilirsiniz. Eğer bu bilgiler bulunmuyorsa “Depom Bulunmamaktadır” ve “Üretim Yeri Bulunmamaktadır” seçeneklerini işaretleyerek kaydediniz.
10) E - İhracat İşlemleri
Eğer ki e-ihracat ile uğraşıyor, yani siteniz üzerinden yurtdışına satış yapıyorsanız ETBİS kaydında buna yönelik bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Yurtdışı ülkelere satış yapıyorsanız bu adımda ülke ve ödeme türleri ile ilgili istatistiki bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte bu satışların ödemesini nasıl aldığınızı da yine bu adımda belirtmelisiniz. Eğer sadece yurt içinde satış yapıyorsanız “E-İhracat faaliyetim bulunmamaktadır” kutucuğunu işaretleyiniz ve son adıma geçiniz.
11) Site Doğrulama ve Karekod

Yukarıda belirtilen “Kayıt Maddelerinin Girilmesi” ile ilgili 11 adım tamamlandıktan sonra ETBİS kayıt sorgulama işlemini bu sayfadan gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ki sorgulama işlemleri sonucunda şirketiniz yanında kırmızı çarpı işareti görüyor iseniz; bu sitenizin sistem tarafından doğrulanmadığını göstermektedir. Bu konu ile ilgili ETBİS müşteri hizmetleri hattını arayabilir ve bilgi alabilirsiniz.